Το Κατάρ έρχεται..... η Κύπρος φεύγει.



Στο πρώην στρατόπεδο της Στρατονομίας στη Λευκωσία, απέναντι από το ξενοδοχείο Hilton, οι εμίρηδες του Κατάρ θα χτίσουν ξενοδοχειακό συγκρότημα και καζίνο αξίας πάνω από 500 εκ. €. Η συμφωνία σε κρατικό επίπεδο με το Κατάρ προβλέπει την εκχώρηση κρατικής γης για 99 χρόνια με ενοίκιο 100 λίρες το χρόνο και δικαίωμα ανανέωσης της σύμβασης από τον ιδιώτη επενδυτή. Αναρωτιέται κανείς... υπό αυτές τις προϋποθέσεις η γη τελικά σε ποιον θα ανήκει; Σίγουρα όχι στο κράτος. Είναι άλλο η αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας με την προσέλκυση επενδυτών και άλλο η αποξένωση του κράτους από τα περιουσιακά του στοιχεία. Με άλλα λόγια το Κυπριακό κράτος βάζει το οικόπεδο των 100 εκ. € και το Κατάρ θα βάλει 50 εκ. € και θα είναι από την πρώτη κιόλας ημέρα συνέταιροι επί ίσοις όροις. Ποιος φωστήρας το σκέφτηκε αυτό ρε παιδιά; Μιλάμε για το δημόσιο συμφέρον ή.... για το συμφέρον κάποιων του δημοσίου;;; Ο κατασκευαστικός τομέας πάντοτε αποτελεί πρόσφορο έδαφος για κάθε είδους.... λαμογιές και εξυπηρετήσεις.

Το νομοσχέδιο που θα καλύπτει και τη συμφωνία Κύπρου - Κατάρ και που δίνει το πράσινο φως για την αποξένωση της κρατικής ιδιοκτησίας σε ιδιώτες, εκκρεμεί στη Βουλή. Μάλιστα το ΑΚΕΛ, σε μια πρόσφατη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, κατέθεσε και ειδική εισήγηση για την τροποποίηση του "Περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας Νόμου" σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση κρατικής περιουσίας, ώστε να καλύπτει αποκλειστικά και μόνο τη συνεργασία της Κυβέρνησης Χριστόφια με το Κατάρ, με στόχο να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες στη συγκεκριμένη επένδυση. 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι μίζες "δίνουν και παίρνουν", στα διάφορα πολιτικά στελέχη της Κυβέρνησης Χριστόφια (και όχι μόνο). Από τον χορό των πετροδολλαρίων δε θα μπορούσε να λείπει και η Αρχιεπισκοπή της Κύπρου, οι ιερές μπίζνες της οποίας θα μπορούσαν άνετα να της κατοχυρώσουν μία θέση στο περιοδικό Forbes, στη λίστα με τις πλουσιότερες στον κόσμο (αν υπήρχε τέτοια λίστα).

Για να δούμε πώς έχουν τα πράγματα, επίσημα... επιφανειακά δηλαδή, διότι το "ζουμί" καταλάβαμε όλοι πού είναι.

Αντιγράφουμε από τη Sigma Live:

22/04/2010 και υπέγραψε συνεταιρισμό με την Κύπρο για κτιριακό συγκρότημα 500 εκ. ευρώ. Η πρώτη φάση του έργου, είπε ο επικεφαλής του Mohamed Bin Ali Al Hekfag, που θα είναι το πολυτελές ξενοδοχείο στη Λευκωσία, θα τελειώσει σε 30 μήνες.

ΤΗΣ ΝΑΝΣΙΑΣ ΠΑΛΑΛΑ
 
Σε κόκκινο χαλί ήρθε το Κατάρ


Έργο που θα στοιχίσει συνολικά 500 εκατομμύρια ευρώ και θα καταλαμβάνει έκταση 55.000 τετραγωνικών μέτρων, είναι αυτό που η κυπριακή κυβέρνηση και η κυβέρνηση του Κατάρ συμφώνησαν χθες να ανεγείρουν από κοινού στην περιοχή απέναντι από το Χίλτον, στη Λευκωσία. Μάλιστα, το Κατάρ ανέλαβε να ολοκληρώσει την πρώτη φάση του όλου έργου, την ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων, σε τριάντα μήνες από την ημέρα που θα αρχίσει η εκτέλεσή του. Κύπρος και Κατάρ θα είναι συνεταίροι στην κοινοπραξία που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό, με συμμετοχή 50%-50%.

Το όλο project, όμως, θα τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή, μια και η γη στην οποία θα ανεγερθεί είναι κρατική. Όπως ελέχθη χθες από τον υπουργό Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη, η συμφωνία με το Κατάρ προνοεί όπως η Κύπρος συμμετέχει με την παραχώρηση της γης και το Κατάρ με την ανάληψη του κόστους της ανέγερσης του πολυτελούς συγκροτήματος.

"Εμείς θα βάλουμε τη γη και το Κατάρ τα χρήματα", είπε ο Αντώνης Πασχαλίδης.

Η τελετή στο Προεδρικό


Η επίσημη τελετή της υπογραφής της συμφωνίας για το έργο αυτό, καθώς και άλλης μιας που αφορά τις αερομεταφορές, καθώς και τεσσάρων μνημονίων έγινε χθες, λίγο πριν από το μεσημέρι, στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία. Αμέσως μετά σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συμφωνίες που υπογράφηκαν, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κοινή επένδυση για οικοδόμηση του συγκροτήματος απέναντι από το Χίλτον. Τα δύο μνημόνια αφορούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Συγκοινωνιών, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Εμπορίου. Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε και με το ΚΕΒΕ για ανάπτυξη εμπορικών συναλλαγών, καθώς και με το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, για ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης.

«Η συγκεκριμένη συμφωνία καταδεικνύει τη ραγδαία ανάπτυξη στις σχέσεις των δύο χωρών», είπε ο Δ. Χριστόφιας αμέσως μετά τις υπογραφές και πρόσθεσε ότι Κύπρος και Κατάρ θα εργαστούν για περαιτέρω ενδυνάμωση των μεταξύ τους σχέσεων. Παράλληλα, ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Hamad Bin Khalifa Al Thani για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις επίπονες προσπάθειες για λύση. Δήλωσε ευχαριστημένος για την κατανόηση που επέδειξε ο Εμίρης και του ζήτησε, λόγω των στενών σχέσεών του με την Τουρκία, να προσπαθήσει να πείσει την Άγκυρα για το καλό και τον δύο κοινοτήτων να επιτευχθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Από την πλευρά το ο Σεΐχης Hamad Bin Khalifa Al Thani εξέφρασε ευχαριστίες για την υποδοχή και δήλωσε ευτυχής για την υπογραφή των συμφωνιών. Είπε, επίσης, ότι στηρίζει τις προσπάθειες για λύση στο κυπριακό πρόβλημα, το οποίο, όπως είπε, χρονίζει. Πρόσθεσε ότι η λύση πρέπει να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Η.Ε. και να είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, κι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και η Τουρκία επιθυμεί λύση στο Κυπριακό και ότι θα συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση.

"Δεν θα ήταν άσχημο να επενδύσουμε εδώ"

Ο επικεφαλής του έργου Mohamed Bin Ali Al Hekfag δήλωσε ότι η απόφαση λήφθηκε με βάση την οικονομική κρίση, από την οποία η Κύπρος επηρεάστηκε λιγότερο, και σημείωσε ότι δεν θα ήταν άσχημη επιλογή να γίνει εδώ μία επένδυση. Για το έργο στη Λευκωσία ανέφερε ότι εντός του 2010 θα ολοκληρωθούν τα σχέδια και στις αρχές του 2011 θα αρχίσει η πρώτη φάση του, που περιλαμβάνει την ανέγερση του ξενοδοχείου. Όπως σημείωσε, η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί σε τριάντα μήνες. Το κόστος του ξενοδοχείου, κατέληξε, θα ανέλθει σε $150εκ.

Να σημειωθεί ότι χθες οι επικεφαλής του έργου μετέφεραν στην Κύπρο και τη μακέτα του έργου, την οποία παρουσίασαν στην κυπριακή κυβέρνηση.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Η τελετή στο Προεδρικό έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και πρωτοφανή κινητοποίηση. Ο Εμίρης του Κατάρ και τα μέλη της συνοδείας του, 90 συνολικά άτομα, έτυχαν επίσημης υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου έφθασαν χθες γύρω στις 10 το πρωί. Στην σκάλα του ιδιωτικού αεροσκάφους του Εμίρη τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, η υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και η διευθύντρια της Εθιμοτυπίας Ιωάννα Μαλλιώτη. Από τη σκάλα του αεροσκάφους μέχρι και τα αυτοκίνητα που θα παραλάμβαναν τον Εμίρη και τη συνοδεία του, στρώθηκε κόκκινο χαλί, ενώ παρατάχθηκε άγημα της Στρατονομίας.

Τα 36 άτομα από τα 90 μέλη της αντιπροσωπείας του Κατάρ έφθασαν προχθές, ενώ τα υπόλοιπα χθες. Μετά την τελετή της υπογραφής και τις δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρέθεσε γεύμα στους προσκεκλημένους του, οι οποίοι αναχώρησαν αμέσως μετά για το Κατάρ.


Τι θα περιλαμβάνει το έργο

Όπως φάνηκε και χθες από τη μακέτα που οι Καταριανοί σχεδιαστές του έργου παρουσίασαν, αυτό θα περιλαμβάνει πολυτελές ξενοδοχείο πέντε αστέρων, πίσω από το οποίο θα κτιστούν τέσσερις πύργοι διαμερισμάτων και γραφείων, οι ένοικοι των οποίων θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις ανέσεις και τις διευκολύνσεις του ξενοδοχείου. Η όλη φιλοσοφία στηρίζεται στη νέα τάση διεθνώς για τέτοιες αναπτύξεις, που είναι γνωστές με την ονομασία condo hotels.

Η πρόθεση είναι όπως τα γραφεία και τα διαμερίσματα πωληθούν ή ενοικιαστούν κυρίως σε επιχειρηματίες από το εξωτερικό, οι οποίοι έχουν πρόθεση να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας.


http://www.sigmalive.com/simerini/business/259613
http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/274174

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου